Jong VolkerWessels en VWML kijken terug op een geslaagd bezoek aan de BouwHub
Het traditionele bouwproces optimaliseren door anders na te denken over bouwlogistiek, dat is de BouwHub. Om kennis te maken met dit concept organiseerde VWML en Jong VolkerWessels een bijeenkomst op de BouwHub in Utrecht. Initiatiefnemer Paul Elling: “Uiteindelijk kun je het beste spreken over de toekomst met de toekomst.”
Een groep van veertig Jong VolkerWessels leden trapte het bezoek aan de BouwHub af met een korte introductie in De Utrechtse Stadvrijheid. VWML directeur Ron Frazer liet de aanwezigen kennismaken met het concept BouwHub. “De BouwHub is veel meer dan een locatie aan de rand van de stad, het is een nieuwe manier van nadenken over traditionele logistiek. Geen extra schakel in het vervoersproces maar een ketenregisseur die de bouwlogistiek veiliger, socialer, duurzamer en efficiënter maakt.”
Dagproductiepakketten
“Welke invloed heeft dit op mijn werk als werkvoorbereider?” vraagt een aanwezige. Frazer: “uiteindelijk stroomlijnt de BouwHub het totale logistieke proces. We krijgen meer grip op de planning, stijging van de arbeidsproductiviteit en een reductie van CO2 uitstoot. Daarnaast vergemakkelijken we het werk van de vakmensen op de bouw door bouwpakketten samen te stellen die precies de materialen bevatten die nodig zijn per dag, per activiteit. Deze dagproductiepakketten worden een dag eerder samengesteld en emissievrij vervoerd naar de bouwplaats. Als werkvoorbereider krijg je op die manier een duidelijker beeld van het project.”
Genoeg gepraat
Uiteindelijk komt JVW de BouwHub bezoeken om naar dingen te kijken. Luisteren is goed, maar iets tastbaar maken lukt vooral door het te laten zien. De groep wordt op de BouwHub rondgeleid door bouwlogistiek coördinator Sebastian Hegeman en analist Ivo Agricola. De concepten afbouw en ruwbouw worden toegelicht, daarnaast wordt ingezoomd op de partnersamenwerkingen met Level5, Wevi en BeelenNext in de deelconcepten TalentHub, MobiliteitsHub en GrondstoffenHub. “Over een Social Return principe is nagedacht in de kernactiviteit TalentHub. Hierin krijgen personen met een afstand tot de arbeidsmarkt een helpende hand aangereikt om die afstand te verkleinen en zichzelf te ontplooien. Reststromen uit diverse bouwprojecten worden binnen de TalentHub circulair vervaardigd tot nieuwe producten” aldus Hegeman.
In de praktijk
Dat de BouwHub niet enkel een opslag voor materialen is maar een absolute meerwaarde kan zijn binnen het logistieke proces, wordt zichtbaar voor de aanwezigen wanneer zij project Westflank bezoeken. Dit woontorencomplex grenzend aan Utrecht Centraal kent de nodige uitdagingen in bouwlogistiek. De woontoren geeft per etage het chronologische bouwproces weer. Iedere stap op de trap brengt de groep in een nieuwe bouwfase. Mark Dudink, coördinator bouwlogistiek: “Door het gebruik van de BouwHub werken we hier sneller, veiliger en efficiënter. Een project kan in een korter tijdsbestek gerealiseerd worden omdat we de regie nemen en hierdoor de planning strakker in handen hebben.”
Netwerken
Uiteindelijk daalt de groep aanwezigen af naar het naastgelegen Metro City Kitchen waarin, onder het genot van een borrelhapje, enthousiast wordt gereflecteerd aan het bezoek. Yordi Paasman, constructeur Van Hattem en Blankevoort: “Het was mooi om te zien hoe innovatief VolkerWessels kan zijn over de keten heen, door gericht te zijn op duurzaamheid. Interessant om het principe van de BouwHub direct in de praktijk te zien. Goed om dit met elkaar als toekomstige beleidsbepalers te ervaren en met collega’s van verschillende werkmaatschappijen in gesprek te gaan.” Voor een aantal was dit hun eerste Jong VolkerWessels bijeenkomst. Marinka Kraaijenbrink, business analist VWML: “Ik heb de JVW bijeenkomst als erg vruchtbaar ervaren. Collega’s fysiek spreken en je netwerk uitbreiden voelt mede door corona als een eeuwigheid geleden. Om hen dan hier te ontmoeten en tegelijkertijd kennis te maken met innovatieve VolkerWessels concepten is wat mij betreft een ontzettend nuttige invulling van je werkdag.”